13 weken zwanger

Gepubliceerd op 2 oktober 2018 13:32

De 'magische' 12 weken grens ben ik inmiddels voorbij. Maar voel ik me er nou ook echt anders door? Nee, totaal niet. 

De eerste paar weken is de kans dat het verkeerd gaat natuurlijk groter dan aan het eind. Maar ook met 14 weken of 20 weken.. of zelfs 39 weken kan er nog van alles mis gaan. 

Wat me vooral enorm stoorde, vooral in de eerste 12 weken, dat je op de een of andere manier niet blij mag zijn en je je in allerlei bochten moet wringen om het maar niet te laten merken. "Wacht eerst maar af of alles goed gaat". En dan nog de reacties als... "wat spannend he!" en "vertel je het nu al?" of "eerst maar de 12 weken afwachten he". 

Vorige week vrijdag heb ik dan ook eindelijk de 12 weken aangetikt. Maar mensen zijn zo verschrikkelijk gehamert op die 12 weken grens. Alsof er dan iets 'magisch' moet gaan gebeuren. Heb je dan voor altijd de garantie dat het goed gaat en blijft gaan?

Nee tuurlijk niet! Mensen moeten wakker worden want ook met 14 weken sneuvelen er gigantisch veel zwangerschappen. En dit geld dus ook voor de 20 weken. 

In onze huidige maatschappij word veel uitgegaan van het negatieve, we gaan er maar van uit dat het mis gaat en als het goed heb je mazzel gehad.

Als je graag wilt vertellen dat je zwanger bent, dan moet je dat doen. Wie is iemand anders om daar iets over te zeggen of te oordelen? Jeffrey en ik hebben het allereerst al verteld op onze trouwerij. Toen was ik net 10 weken zwanger. Het voelde goed. Een week later hebben we het dan ook op social media gezet. 

Ondanks het misschien 'vroeg' was vonden we het tegelijk ook fijn als we ons verdriet met mensen konden delen mocht het toch nog verkeerd gaan. En dat is ook heel erg fijn, je verdriet kunnen delen.

Het ‘nog niet zeggen’ is iets ouderwets. Het stamt vooral uit de tijd dat er bij uitzondering een echo werd gemaakt en je eigenlijk pas bij de geboorte wist hoe het met je kindje ging. Nu kun je met 7 weken weten of het hartje klopt, met 12 weken zie je al een heus mensje en met 16 weken weet je zelfs het geslacht al (nee, niet wat het ‘wordt’, want het is al iets!).

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.